Zajednički seminar Američke odvjetničke komore i Hrvatske odvjetničke komore u Zagrebu

Poštovane kolegice i kolege,

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) domaćin je delegaciji Američke odvjetničke komore (ABA) od 27.2. do 1.3. 2017.g. u Zagrebu, a u okviru sklopljenog Ugovora o suradnji. Članovi ABA-e i HOK-a razgovarati će o temama od uzajamnog interesa te dogovoriti daljnju suradnju.

ABA je osnovana 1878. godine i jedna je od najstarijih profesionalnih organizacija na svijetu a danas je, s više od 400.000 članova i jedna  od najvećih odvjetničkih komora u svijetu.  Hrvatska odvjetnička komora i ABA sklopile su 2014. godine ugovor o suradnji, a 2016. taj je ugovor obnovljen. Ugovor, između ostaloga, omogućuje uspostavljanje uvjeta za suradnju za razvijanje zajedničkih projekata, mogućnost razmjene i usavršavanja te razmjenu informacija pravne, tehničke i društvene prirode, a pruža i mogućnost hrvatskim odvjetnicima da se pridruže Međunarodnom odjelu ABA-e.

Za vrijeme svog boravka u Zagrebu, izaslanstvo ABA-e razgovarati će s predsjednicima Ustavnog i Vrhovnog suda, ministrom pravosuđa RH, dekanicom Pravnog fakulteta u Zagrebu, te s predsjednikom Hrvatske gospodarske komore. Izaslanstvo ABA-e predvode predsjednica ABA-e Linda Klein i predsjednica Međunarodnog odjela ABA-e Sara Sandford.

U prostorijama Hrvatske odvjetničke komore, Koturaška 53, u utorak 28. veljače 2017. s početkom u 9.00 sati, održat će se radni dio u sklopu kojeg će se na pet panela razgovarati o zanimljivim temama poput aktualnih trendova u alternativnom rješavanju sporova, pristupu odvjetničkim uslugama, alternativnom pružanju odvjetničkih usluga, policama osiguranja odvjetnika te povjerljivosti komunikacije odvjetnika i stranke.  Radni jezici su hrvatski i engleski, uz simultano prevođenje, a nakon svake teme predviđene su i rasprave uz mogućnost postavljanja pitanja. Kao posebni gosti HOK na seminaru će sudjelovati i Roman Završek, predsjednik Odvetniške zbornice Slovenije i Nikica Gržić, predsjednik Odvjetničke/Advokatske komore Federacije BiH.

Nadamo se da ćete se odazvati pozivu i sudjelovati na seminaru koji je besplatan i otvoren za sve članove HOK, te na taj način pridonijeti ugledu hrvatskog odvjetništva i međunarodnoj suradnji HOK . U prilogu ovog poziva nalazi se program seminara i popis članova izaslanstva ABA-e.

S kolegijalnim poštovanjem,

 

Robert Travaš,

predsjednik HOK