Vodstvo HOK-a kod predsjednika Mesića

Namjerom da se tarifu za naknadu i rad odvjetnika daje na odobrenje Saboru krši se članak 27. Ustava Republike Hrvatske prema kojem je odvjetništvo samostalno i neovisno, a koji glasi: “Odvjetništvo kao samostalna i neovisna služba osigurava građanima pravnu pomoć, u skladu sa zakonom.”
Zadiranjem u tarifu, zadire se i u neovisnost odvjetništva, razaraju se njegovi temelji a time i mogućnost građana da ostvare adekvatnu pravnu zaštitu, obzirom da ih neće zastupati neovisan odvjetnik, istaknuo je Andreis.
Nadalje, uspostava kauzalnih veza između sporosti pravosuđa i navodno visokih odvjetničkih tarifa sasvim je nelogična, jer svatko tko bolje razmisli može uvidjeti da je upravo odvjetnicima u interesu da se predmeti što brže riješe, da se za njih ostvari odgovarajuća naknada i da se u rad preuzmu novi, napomenuo je Andreis.
Brzim i efikasnim rješavanjem predmeta pred sudom odvjetnici ne bi ostvarili samo brzu naknadu, povećali broj predmeta koje mogu preuzeti već bi profitirali i od usmene reklame zadovoljnih klijenata, kazao je predsjednik HOK-a.
Što se zadiranja u odvjetničku tarifu tiče, valja navesti da je u pojedinim zemljama EU određeno državno tijelo zaduženo za potvrđivanje tarife, koju donose odvjetničke komore, ali to vrijedi isključivo u onim zemljama u kojima je odvjetnicima zajamčen ekskluzivitet zastupanja, što u našoj zemlji nije tako, pa samim time i odvjetnici moraju biti slobodni u određivanju tarife. Predsjednik Mesić svoje je slaganje s potrebom za samostalnim odvjetništvom kao uvjetom demokratske države izrazio tvrdnjom da ”nema nezavisnog pravosuđa i sudstva bez nezavisnog odvjetništva i da nema demokratske zaštite bez samostalnih odvjetnika”.