V. Europski dan odvjetnika u Hrvatskoj odvjetničkoj komori

Okruglim stolom na temu “Zašto su odvjetnici bitni: zaštita branitelja vladavine prava” obilježen je 24. listopada 2018. u Hrvatskoj odvjetničkoj komori V. Europski dan odvjetnika.Temu je odredio CCBE, krovna organizacija europskih odvjetničkih komora.

 “Ovim se želi ukazati na zabrinjavajući porast kaznenih djela počinjenih protiv odvjetnika te podržati inicijativu Vijeća Europe za donošenjem Europske konvencije o odvjetničkoj profesiji kao učinkovitijeg pravnog instrumenta kojim bi se odvjetnicima zajamčila viša razina zaštite te omogućilo nesmetano obavljanje profesije”., naglasila je dr.sc. Laura Valković, predsjednica Odvjetničke akademije HOK-a, koja je bila moderator Okruglog stola na kojem su izvjestitelji bili Juro Martinović, državni tajnik Ministarstva pravosuđa RH, te dr. sc. Sandra Marković, odvjetnica u Zagrebu. 

Sudionike i goste na početku je pozdravio predsjednik HOK-a Josip Šurjak.

 “Budući da ove godine slavimo 150 godina slobodnog i nezavisnog odvjetništva, s obzirom da je 1868. za cijelo područje Austro-Ugarske uveden tzv. Odvjetnički red koji je omogućio da Komore slobodno i nezavisno od države upisuju u Imenike odvjetnika, pitanje je što se od tada pa do danas u odvjetništvu promijenilo i jesu li odvjetnici danas više podložni napadima nego davne 1868. godine. Odvjetništvo je od tada sigurno napredovalo,  ali u pogledu zaštite odvjetnika i odvjetničke profesije nije učinjeno puno. Zadatak svih nas i društva u cjelini je pojačati vladavinu prava radi uspostave pravne države, a što bez zaštite odvjetnika u obavljanju njihove profesije nije moguće”, rekao je predsjednik HOK-a.

Državni tajnik Juro Martinović, ujedno i izaslanik premijera Andreja Plenković istaknuo je važnost zaštite odvjetnike u neometanom odvijanju njihove profesije, jer su odvjetnici “branitelji vladavine prave, ali i branitelji ljudskih prava”. Izrazio je zadovoljstvo što su europski odvjetnici inicirali usvajanje Konvencije o kojoj bi odbor ministara Vijeća Europe trebao odlučivati početkom 2019. “Imajući u vidu složene mehanizme donošenja odluka u okviru Vijeća Europe, za sada vam mogu reći samo da čelni ljudi Ministarstva pravosuđa RH s odobravanjem gledaju na tu inicijativu”, rekao je.

Hrvatska odvjetnička komora konstantno upozorava da su odvjetnici u obavljanju odvjetničke službe sve češće izloženi verbalnom ili fizičkom nasilju. Podaci ukazuju da je zadnjih godina u obavljanju odvjetničke službe osam odvjetnika ubijeno, dok je petnaest fizički napadnuto i teže ozlijeđeno, istaknula je u svom izlaganju dr.sc. Sandra Marković.

U ime CCBE-a nazočne je pozdravio Ranko Pelicarić, drugi dopresjednik CCBE-a. On je podsjetio da je Hrvatska spada u malobrojnu skupinu zemlja u kojoj je odvjetništvo ustavna kategorija, te istaknuo važnost očuvanja neovisnosti odvjetništva.