Predstavljanje knjiga: Komentar Zakona o obveznim odnosima i Liber amicorum in honorem Vilim Gorenc

Hrvatska odvjetnička komora i Narodne novine d.d. organizirale su u prosincu u prostorijama HOK-a predstavljanje knjige "Komentar Zakona o obveznim odnosima",  a tom je prigodom predstavljeno i posebno izdanje "Liber amicorum in honorem Vilim Gorenc".

 O knjizi Komentara Zakona o obveznim odnosima te o Vilimu Gorencu  govorili  su dr. sc. Aldo Radolović, sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske; prof. dr. Vilim Gorenc i prof. dr. sc. Zvonimir Slakoper,  a uzvanicima su se uvodno obratili  Robert Travaš, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore i Davor Čović, predsjednik Uprave Narodnih novina d.d.

Predsjednik HOK-a zahvalio je eminentnim autorima na ogromnom trudu koji je uložen u pisanje komentara jednog od osnovnih i najopsežnijih zakona koji svi pravnici primjenjuju u svom svakodnevnom radu.

 "Kada na internetu tražite podatke o gospodinu Gorencu, onda ne nalaziti niti osnovne podatke. Po mom mišljenju i ova činjenica sama po sebi govori puno toga o profesoru Gorencu - govori o njemu kao o skromnom, jednostavnom, izuzetno vrijednom čovjeku i vrhunskom stručnjaku", rekao je Travaš, te dodao da se radi o vrhunskom stručnjaku za kojeg znaju svi pravnici, odvjetnici i čiju knjigu na svojim policima ima svaki odvjetnik.

 Vilim Gorenc zahvalio je svim govornicima na lijepim i toplim riječima, te rekao kako se nada da će mlađe generacije nastaviti s radom koji je on započeo sa svojim suradnicima, ali je pritom istaknuo da svako pisanje komentara zakona zahtijeva dugotrajan i naporan posao.

  Komentar Zakona o obveznim odnosima

Od posljednjeg opsežnog izdanja Komentara Zakona o obveznim odnosima prošlo je gotovo deset godina. U međuvremenu je ZOO dva puta mijenjan (NN 41/08 i 125/11), te su objavljeni brojni stručni i znanstveni radovi, objavljena je sudska praksa, prikazana su pravna mišljenja o konkretnim pitanjima koje uređuje, ali bez djela koje bi kompletno i na jednom mjestu obuhvatilo materiju koju uređuje ZOO. To je navelo autore da pripreme ovo izdanje Komentara, prije svega zbog potreba poslovne, odvjetničke i sudske prakse, ali i drugih subjekata koji dolaze u prilike sklapanja ugovora i trpe posljedice koje slijede u njihovu ispunjenju, odnosno neispunjenju, kao i izvanugovornih odnosa.  Veliki dio Komentara ZOO-a čini materija poznata poslovnoj i sudskoj praksi, a s dodatnim kako novim, tako i osuvremenjenim tekstom on je potpuno usklađen – u materiji koja se izlaže s pravom EU u oblasti obveznog prava.