36. Dan hrvatskih odvjetnika održan u HOK-u

36. Dan hrvatskih odvjetnika obilježen je 23. ožujka 2018. godine u Hrvatskoj odvjetničkoj komori, a o ovogodišnjoj temi "Kodeks odvjetničke etike i izazovi današnjice", govorili su domaći i strani odvjetnici.

"Kodeks odvjetničke etike nije nametnut odvjetnicima, već smo ga mi sami donijeli kao naša pravila ponašanja i obavljanja odvjetničke službe. Ta su pravila ponašanja važna za samostalnost, neovisnost, stručnost i dignitet profesije, jer samo neovisan, samostalan i stručan odvjetnik može zaštiti svoju stranku od samovolje države i ostvariti njena prava. Moramo voditi računa o tome da se u pokušajima unificiranja, globalizacije i liberalizacije odvjetništva ne izgubi ili ne naruši ono što već desetljećima dobro funkcionira u pojedinim državama jer bi se time pogodovalo samo ekspanziji odvjetništva kao biznisa, a ne kao službe pružanja pravne pomoći svima koja je ona potrebna. Odvjetnici postoje radi zaštite prava stranaka i tako treba ostati.", kazao je u uvodnom govoru predsjednik HOK-a Robert Travaš.

Na ovogodišnjem Danu odvjetnika, posthumno je nedavno preminulom odvjetniku Marijanu Hanžekoviću dodijeljena plaketa dr. Ivo Politeo s poveljom, najveće priznanje hrvatskog odvjetništva.

Dopredsjednik HOK-a Mladen Klasić predstavio je i aplikaciju “Find a Lawyer”  kojom je Hrvatska odvjetnička komora, u sklopu europskih integracija, omogućila hrvatskim odvjetnicima da se uključe u europske tokove i predstavljaju na tržištu Europske unije.

Izvjestitelji Okruglog stola bili su Roman Završek, predsjednik Odvjetničke komore Slovenije, Tomaš Borec, predsjedni Slovačke odvjetničke komore, Francoise Hecquet, predstavnica Odvjetničke komore Pariza i Mladen Klasić, dopredsjednik Hrvatske odvjetničke komore.